Kirándulás a Szaharába

SIVATAG ÉS PÁLMALIGET KÖZÖTT

A sivatag szélén Tunézia déli részét okkersárga föld és aranyszínű homok fedi, ahol az erődített falvak megcsillannak a hegység oldalán, és újra felfedezett pompájukban nagyszerű látványt nyújtanak.

Sott el Dzserid elszigetelt végtelenségén túl a Szahara uralkodik, alkalmanként megpihenve, hogy a hívogató oázisokban az élet előtörhessen.

Amerre a szem ellát, alacsony rózsaszínes-narancssárga dűnék óceánja látható, ahol a hatalmas vörös színű nap lassan felkel. A homoksivatag hullámzása árnyékot borít a tevekaravánra, amely ezen a tájon az egyetlen jele az életnek.

Mégis, az alkony eljövetelét várva az ég mintha a sivatagra borulna.

A késő délután szelídségében a Ksar Ghilane oázis virágainak illata érezhető a könnyű levegőben, a fullasztó nap melege nélkül.

Az ember a hely tiszteletben tartásával csöndben és elmélkedve adózik a lemenő napnak. Megindítja őket a látvány szépsége.

Lásd a térképen

Sott el Dzserid

Ezen a nap forrósította, csak délibábokkal teli, tiszavirág életű, holtvizű világon több, mint 100 km-en át nincs más, csak vakító sófelszín és töredezett agyag.

Lásd a térképen

Ksar Ghilane

A smaragdzöld medence körüli nyüzsgésben könnyen észrevehető Ksar Ghilane forrás csak halkan morajlik.

Lásd a térképen

Matmata

Északra a völgyek szelídebbek és Matmata körül a vörös föld barlang-lakásokkal tűzdelt.

Lásd a térképen

Tozeur

A sivatag bejáratánál található Tozeur egy másik tunéziai utazás valódi indulópontja.

Lásd a térképen

A Red Lizard vasút

A régebben Tunisz bejét szolgáló régi favonat a klasszikus kirándulások egyikét kínálja a Tozeurtól északra fekvő hegységbe.