Tozeur

A SIVATAG KAPUJa

Tozeur, a félsivatagos Dzserid-vidék egyik gyöngyszeme. Thusuros nevű város fénykorát a XIV. században élte. Ez a város a Biskrából Gabesbe tartó római út megállóinak egyike volt. Egyfajta sivatagi kikötőként kell elképzelni a korbeli várost, ami nyüzsgő kereskedelmi központ volt a Szaharán átkelő karavánok számára. A régió nagyon híres gyümölcse, a zamatos Deglet Nour, azaz a fénydatolya.

Tozeur: a sivatag kikötője

A környék felfedezését kezdhetjük például a kilátó lábánál (Ras El Ayoun), ahonnan tökéletesen rálátni a pálmaligetekre, a városra, a kiszáradt Chott el Dzserid sós tóra és a Szaharára. A város híres szülöttje Ibn Chabbat telepítette az itt található pálmaligetet. Ezzel a telepítéssel termővé tette a sivatagos talajt, majd a vízelosztó rendszer megépítésével lehetővé tette a bőséges termést. A legrégebbi egyik ilyen ligetben, a Paradise-ban a világ minden tájáról találunk itt különleges virágfajtákat.

A Dzserid-vidéken megbúvó falvakara egyedi építészeti stílus jellemző. A házak többsége téglából épült, melyek falait különleges domborzati mintákkal díszítették. Az építészetben használt motívumok a szőnyegeken és a szőtteseken is visszaköszönnek.  

A Népművészeti Múzeum, a Dar Chraiet épülete a XIII. században épült. Több termen keresztül mutatja be a sivatagi népek életét és történelmét, valamint a korabeli családi életet. Az esküvői szertatásoknak szentelt teremben menyasszonyi ruhákat, esküvői díszládát, kuszkuszfőzőt, ékszereket, illatszeres hennás dobozokat találunk.