Sousse

egy igazi gyöngyszerm

Sousse, a történelemben gazdag turisztikai központ, az ország harmadik legnagyobb települése. A várost Hadrumentum néven a föníciaiak alapítotték i.e. 9. században. Gyors fejlődésének köszönhetően rövid idő alatt a harmadik legnagyobb pun város lett Karthágó és Utica után. A római időkben Byzacena római provincia fővárosa is volt. Az arab hódítás után építették Kairouan nevű kikötőjét. Manapság a város nyüzsgő ipari központ és közkedvelt nyaralóhely.

A medina

Az óvárosi rész nem túl nagy, mégis számtalan műemléket rejt. Eredetileg nyolc kapu volt a medinát körülölelő falon, ebből mára már csak kettő maradt fenn, a déli Kairouani kapu és a nyugati Bab el Gharb. A kaszba itt egy régi erőd volt, amelyből csak a 30 méter magas Khalef-torony maradt meg. Jelzőtoronyként, majd világítótoronyként is használták, napjainkban kilátóként látogatható. A kaszbában a hűsítő kertek mellett Tunézia második legnagyobb mozaikgyűjteménye is megtekinthető. A mozaikok nagy része kitűnő állapotban maradt fenn. Számtalan remek alkotást nézhetünk itt meg pédául Perszeuszról, Szaturnuszról és Oceanusról, valamint itt látható Bacchus győzelme, a Ganümédészt elraboló Zeusz, Apolló és a múzsák.

Az erőd

A fennmaradt régészeti leletek alapján arra lehet következtetni, hogy a ribatnak itt a védelmen kívül vallási szerep is jutott. 30 méteres falai nagyjából egy négyszöget formálnak, őrtornya a délkeleti sarkán emelkedik, ami ma kilátóként működik. Az imatermeket és cellákat az 50-es és 60-as években állították teljesen helyre. Az egyik ilyen cellában egy iszlám múzeum is található.

A Nagymecset

A 851-ben épített Nagymecset a minaretjeiről könnyen felismerhető. Udvarában erkélyek vannak és egy imaterem. Eredetileg talán kaszba volt a funkciója, amely egy belső kikötőt védhetett. Udvarát ma három oldalról oszlopcsarnok szegélyezik. A város további mecsetei a Sidi Ali El Ammar és a Bou Ftata.

A piac

A piac keskeny utcáiban főleg szöveteket és szuveníreket árusítanak. A piac a Souk el Caïdban folytatódik, ahol kovácsok szorgoskodnak műhelyeikben. A környék egyik érdekes színfoltja a Café Kahouat el Koubba kávéház, amely egyetlen kupolás, oszlopos teremből áll. Érdemes ellátogatni a Sofra-ciszternához is, amely egy dongaboltozatos föld alatti épület.

A katakombák

Érdemes megnézni a katakombákat, amelyeket a II. és V. század között használtak. A járatok több mint 5 kilométer hosszan, 240 termen át húzódnak, és mintegy 15 000 sírt rejtenek magukban. A falba vájt sírokat csempével vagy márványlapokkal zárták le az ide temetkező családok.

Sousse

Sousse Tunézia harmadik legnagyobb városa Tunisz és Szfax után. A Száhel térségre jellemző, hogy számtalan apró falut találunk közvetlenül a tengerpart mentén, vagy kevéssel beljebb, a szárazföldön. Sousse méltón nevezhető a térség fővárosának, hiszen regionális központ, nagy kereskedelmi és halászkikötője van,  ipari központ és egyetemi város is egyben. Jólétét a természetes erőforrásoknak és lakói fáradhatatlan munkájának köszönheti. Természeti kincsei közül érdemes megemlíteni az ország legidősebb olajfaligetét.

Idegenforgalmi sikertörténet

Sousse előnyös adottságokkal bír. Kellemesen hűvös az éghajlata, sekély és homokos a partvonala, ami számtalan gyönyörű partszakaszból áll. Észak-Tunézia és a monasztiri nemzetközi repülőtér szomszédságában helyezkedik el, egyúttal pedig közel van a régió gazdag történelmi műemlékeihez. Mindezek révén Sousse és régiója az ősi kereskedelmi tevékenységei mellett napjainkban a gyorsan fellendülő turizmussal egészült ki. Ma már ez a terület az ország egyik legnagyobb turisztikai központja. Több, mint 100 szálloda működik itt, amelyeknek közel fele 4 vagy 5 csillagos. Itt található Port el Kantaoui üdülőtelep is. Építészete követi a hagyományokat, míg szolgáltatásai minden igényt kielégítenek. Találunk itt golfpályákat, jachtkikötőt, rengeteg üzletet, kávézót, tetszetős éttermeket, postahivatalt, rendőrőrsöt és gyógyszertárat is. Többféle szálláshely közül választhatunk, ha itt szeretnénk pihenni. Lakhatunk mór stílusú villában, bungalóban vagy apartmanhotelben is.

A nyaralás során érdemes figyelni a helyi rendezvények programlistáját. Évente megrendezik a méltán népszerű Aoussou-i Fesztivál színpompás felvonulását. Említést érdemel még a Boujaafar-i Nemzetközi Kiállítás, illetve az olajfák fesztiválja Kalaa Kebirában. Mindenképpen látogassunk el a közelben található Medinat Alzahra parkba, ahol Tunézia történelmét egy látványos hang- és fényjáték közben ismerhetjük meg.  

Remek időtöltés lehet az Aqua-palota szabadidőközpont uszodákkal és vízi játékokkal, a Hannibál-vidámpark vagy a közeli Herglában egész évben nyitva tartó gokartcentrum. Nemrégiben épült itt egy botanikuskert is, ahol egzotikus növényeket és madarakat nézhetünk meg.