Monastir

AZ ÉDES ÁLMOK FÖLDJE

A Hammamet-öböl déli részén található Monasztir egy mesébe illő hely. A turistát itt kellemes éghajlat, tiszta égbolt, ragyogó tenger és a helybéliek vendégszeretete várja. A városban található Tunézia egyik legszebb erődje. A környéken rengeteg lehetőség kínálkozik a kikapcsolódásra.

Fedezze fel Monasztirt!

Monasztir lenyűgözően integrálta a történelmet a modern városba. Változatossága abból ered, hogy egy félszigeten fekszik, amit zafírkék tenger ölel körbe. A hosszú, homokos strandoktól és a csodálatos szállodáktól csupán pár percre van a festői halászkikötő. A város vibráló színeit a hófehér, modern épületek falai közé ékelődött ódon falak és a mediterrán növények adják. A rózsaszín murvafürt, a bordó hibiszkusz és a fehér jázmin szirmaihoz a tenger kék színe adja a hátteret.

A város történelme

A város az ókorban Julius Caesar afrikai hadjáratának egyik megállója volt. Az ókorban még Ruspina volt a város neve, amit a középkorban már Monasztirként ismertek. A város életében a vallás fontos szerepet kapott a kolostorként működő erőd megépítése után. Az épület alapjait a 8. században rakták le, majd a  különböző korok stílusainak megfelelően mindig átépítésre került. Az épületben kapott helyet az Iszlám Múzeum, ahol kéziratokat, vésett sírköveket és egy 927-re datált csillagórát tekinthetünk meg.

Érdemes megnézni a Bourguiba-mecsetet, amely a Monasztírból származó elnöknek, Habib Burgibának állít emléket. A környéken található aranyozott kupolás minarettben kapott helyet a család mauzóleuma. Az egész évben napsütötte város védjegye a nemrégiben épült, hatalmas sétány, melyet pálmafák szegélyeznek. 

Színek és illatok

Az óvárosban boltíves átjárók között hömpölygő illatáradat vár az emberre. Délelőtt az egész város pezseg, a kis rézmetszőműhelyekben a mesterek szorgoskodnak, a vendégszerető árusok pedig vidáman kínálják színes portékáikat. Egyszerű, vidéki életforma jellemzi az itt lakó emberek mindennapjait.

Aktív pihenés

Tunézia legszebb partszakaszai közé tartozik a Skanes és a Dkhila homokos strandja. Luxusszállodákat és családi apartmanokat is találunk a városban. Számtalan sportolási lehetőség kínálkozik a szállásokon. Vitorlázhatunk, szörfözhetünk, vízi ejtőernyőzhetünk vagy jet-skivel is száguldozhatunk. Mehetünk búvárkodni vagy lovagolni, teniszezhetünk, vagy röplabdázhatunk a parton. Érdemes hajót bérelni és bejárni a partok menti szigeteket. De egyszerűen sétálhatunk is egyet a csodás jachtkikötőben.

Monasztir ideális helyen fekszik, hiszen innen az ország északi és déli része is könnyen elérhető. Turistaként egy napot érdemes szánni az északi országrész fő nevezetességeire. A déli régiót kétnapos túrákon fedezhetjük fel.

Golf, konferenciák és thalassoterápia

Monasztirban két, pálmákkal tarkított, dombokkal és dűnékkel körülvett, 18 lyukú golfpálya van. A Flamingo (Flamingo Golf Course) pályát főként a tapasztalt játékosoknak ajánljuk, mert igen változatos a pálya felépítése. De kevésbé gyakorlott golfozóknak is érdemes ide ellátogatni és egy tanár segítségével az alapokat begyakorolni. A Palm Links viszont kiváló pálya a fejlődni kívánó játékosoknak. 9 gyakorló lyuk és egy gyakorlóterület áll a rendelkezésre.

Monasztir tökéletes helyszín konferenciák számára is. A városnak külön konferencia központja van, de számos szállodában is kínálnak több ezer fős konferenciatermeket.

Ha szabadságunk alatt kikapcsolódni és regenerálódni szeretnénk, két thalassoterápiás központot is meglátogathatunk , amelyek – összhangban a tunéziai jogszabályokkal, szigorú orvosi ellenőrzés mellett kínálnak sokfajta kezelést.