Kairouan

a szent város

Kairouan egy fontos iszlám,vallási szent hely, mely a világörökség részét képezi. A hagyományok szerint aki hétszer elzarándokol ebbe a tunéziai városba, az kiválthatja a kötelező mekkai zarándoklatot. Ebbe a pompás városba azonban nem csak azok utaznak elazoknak is érdemes kimozdulni a tengerpartról, aki nem vallási célzattal látogatja meg a várost.

Kairouant a „háromszáz mecset városaként” ismerik, ami a városképen is visszaköszön. Temérdek fehér kupola tarkítja a látképet, melyből a Nagy mecset magasan kiemelkedik. Az egyik ilyen mecsetnél találunk egy kutat, amely a várossal egyidős. A Bir Barrouta szent kutat, a mai napig egy teve hajtotta vízkerék működtet.

A mecsetek közül ellátogathatunk például a Szidi Abid el-Gharianiba, ahol elegáns oszlopos tornác és finoman díszített faberakásos mennyezet kápráztatja el a látogatókat. Az elbűvölő Szidi Amor Abada mecsetben vallásos feliratokkal díszített hatalmas tárgyakat láthatunk.

A legkivételesebb sírhely mind közül a Borbély mecset. Ebben a hatalmas, 17. századi épületben a bájos udvarok, illetve a kerámiaberakásos és faragott gipszvakolatos galériák az andalúziai és török befolyás keveredését mutatják. Ezen a helyen nyugszik Szidi Szaheb és a tanítványai. A síremlék Mekka áldását viseli magán, mert Szidi Szaheb jó kapcsolatban állt Mohamed prófétával. A mecset a nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint Szidi Szaheb birtokolta a próféta szakállának három szálát.

A medinán át

Kairouan óvárosának varázslatos hangulata rengeteg művészt megihletett. Különleges és titokzatos szépségét a sikátorok, átjárók, boltívek és fehér, vésetekkel ellátott kupolák adják.

A piacoknak helyet adó, mesterségek szerint elrendezett utcák folyamatos nyüzsgéstől hangosak. A csendes mellékutcákban a világoskék ajtókkal tarkított, hosszú fehér falak között makulátlan fátylat viselő nők sziluettje suhan el. Másutt boldogan kiabáló gyerekek csoportja tűnik fel. A város történelmi részei körül mindenhol aranyozott téglával kirakott, oromzattal és bástyatornyokkal tarkított védművek állnak, tiszteletteljes és időtlen hangulatot kölcsönözve az óvárosnak.