Djerba

A napfényes sziget

A monda szerint az Odüsszeiában szereplő Lótuszevők szigete nem más, mint Tunézia mediterrán paradicsoma, Djerba. Az ország déli részén található sziget őslakói a berberek voltak. Történelme során a punok és a rómaiak is megfordultak ezen a területen, de a vandál törzsek sajnos többször fel is dúlták.

Ezen a nyugodt tengerparti pihenőhelyen mindenki megtalálja a neki való programot, legyen az sport, pihenés vagy kultúra. A kerékpározás, a teniszezés, a lovaglás, a vízi síelés, a motoros sárkányrepülés, a búvárkodás és a horgászat csak néhány példa az aktív kikapcsolódásra. A kultúra kedvelőinek a Houmt Soukban található Népművészeti és Hagyományőrző Múzeumot ajánljuk. A hagyományos népviseletek mellett egy kerámiaműhely és régi ékszerek is helyet kaptak a gyűjteményben. Guellala városában pedig meglátogathatjuk egy kerámia műhelyet vagy egy aktívan működő olívasajtolót is.

Er Riadhban, Djerba legősibb zsidó falujában található a Ghriba zsinagóga, ahová az évente megrendezett zarándoklatra számtalan országból érkeznek ide az izraelita hívek. Ebben a zsinagógában található a világ egyik legrégebbi tórája. Ebben az aprócska faluban a hagyományok tisztelete mellett teret kapott a modern művészet is. A Djerbahood nevű utcai galéria projekt keretében 150 nemzetközi falfestő művész rajzolta tele Er Riadh falu házfalait. Az egyedi grafikáktól vibrálóan színes lett a kisváros élete.