Bizerte

AZ ORSZÁG LEGRÉGebbi KIKÖTŐJE

A fővárostól alig egy órányira fekvő Bizerte, az ország egyik legrégebbi kikötője. Európa közelsége és a Bizerte-tó nyújtotta természetes kikötőnek köszönhetően minden korban stratégiai jelentőségű városnak számított. A Földközi-tengert és a természetes kikötőt összekötő csatorna két oldalán hatalmas erőd védte a várost.  

A Hippó, ókori város helyén épült nagy erőd (kaszba) a kikötő mentén a mai óvárost fogja közre. Az erőd falait a punok és a bizánciak is fontosnak tartották, ezért többször megerősítették azt. Pár perc sétával a Spanyol erődhöz jutunk, amit a törökök 1573-ban építettek. Nevét onnan kapta, hogy Bizerte "andalúz negyedében" található, ami egykor a Spanyolországból száműzött embereknek menedéket nyújtott. A török és andalúziai jelenlét a mai napig felfedezhető a városban. A Spanyol erőd mellett, érdemes elidőzni a nyüzsgő piacon és barangolni a szűk utcákban. Ha van egy kis időnk, akkor látogassuk meg az oceanografikai múzeumot a Kszida épületében.

Az óvárost elhagyva teljesen megváltozik a városkép. A modern külvárosban új építésű házak sorakoznak egymás után a sugárutakon. Érdemes sétálni egyet a csodálatos tengerparti korzón, ahol szinte harapni lehet a friss levegőt. A kikötő a mai napig arra emlékeztet mindet, hogy Bizerte egy fontos kereskedelmi kapocs Afrika és Európa között.

Bizerte kitűnő választás azoknak, akik a nagyváros zajától távol, mégis a főváros közelében pihennének. A kényelmes szállodákban a pihenés mellett búvárkodhatunk vagy golfozhatunk is. Míg búvárkodni a szálloda saját búváriskolájával is tudunk, addig a Tunis közelében található golfpálya taxival könnyedén megközelíthető.