Gasztronómia és receptek

A TUNÉZIAI KONYHA

Mint a Földközi-tenger többi országában is, a tunéziai konyha széles körben használja az olíva olajat, a fűszereket és a paradicsomot, valamint a tenger gyümölcseit (többféle halat) és a tenyésztett állatokat (juhot).

Inspirációját számos különböző forrásból szerzi: Berber, arab, török és olasz.

A nemzeti étel a kuszkusz. Ezenkívül a bárányhúsból, csirkéből vagy halból készített tipikus tunéziai ételek nagyon ízletesek.

A „Melloukhia” kétségtelenül a legmeglepőbb tunéziai húsétel.

A húst a „tagine”-ban készítik és órákig főzik, hogy puha legyen. Régebben akkor hitték tökéletesnek, ha a „canoune” parazsán készült. Szokásos volt a hozzávalók egy részét vörösréz mozsárban összetörni.

A Briks-et is kipróbálhatja pl. tojással, amely ételt az ízletesség fokozása érdekében kézzel készítenek.

Ugyanúgy szokás vacsora előtt egy különféle előételek választékát tartalmazó tálról eszegetni, mint a Földközi-tenger többi országaiban is: pisztácia, sült és sózott mandula, datolyaszilva, zöld and fekete olajbogyó, helyi apró saláták, halikra (kaviár) stb.

A tunéziai sütemények gyakran mézzel készülnek (makroud, samsa, baklava, gharaiba...), gyakran tartalmaznak szárított gyümölcsöt: datolyát, mandulát és mogyorót.

A leírás nem lenne teljes a híres menta tea nélkül, amelyet tradicionális mór kávéházakban szolgálnak fel és néhány csepp narancsvízzel ízesítenek.

tunéziai péksütemény

Személyenként egy tojás, hagyma, feketebors, petrezselyem, só, citrom és olaj a sütéshez.

Datolya

Számos erényével a datolya uralja a tunéziai sivatagot, amelyet számtalan gyümölcsével telepotyogtat. 

Couscous à la viande d'agneau

Le couscous est un plat berbère originaire du Maghreb. Il est à base de semoule de blé dur.

Lablabi

Le Leblebi est un plat typique de Tunisie